test
test
 1. Golfkarton verpakkingen: in 5 stappen naar de perfecte oplossing voor uw product

Golfkarton verpakkingen: in 5 stappen naar de perfecte oplossing voor uw product

De perfecte golfkarton verpakking beschermt uw product tijdens transport, is optimaal te stapelen op palletten, duurzaam geproduceerd en 100% recycleerbaar. Afhankelijk van de toepassing, ondersteunt ze ook uw merkwaarden. Er zijn dus heel wat criteria om rekening mee te houden. In deze blogpost loodsen we u door alle stappen zodat u perfect weet waar te beginnen om de ideale verpakking samen te stellen. 
Corrugated packaging

1. Golfkarton verpakking: waar te beginnen? 

Alles begint bij het product dat u wil verpakken:
 • Hoeveel weegt het product, inclusief primaire verpakking? Van welk materiaal is de primaire verpakking? In sommige gevallen kunnen uw goederen rechtstreeks in de golfkartonnen doos verpakt worden en vallen primaire en secundaire verpakking dus samen. 
 • Welke afmetingen heeft de primaire verpakking? Hoeveel primaire verpakkingen dienen in de golfkartonnen doos verpakt te worden ?
 • Wat moeten we in acht nemen bij het stapelen van palletten met afgewerkte producten in uw magazijn?
 • Hoe ziet de verdere supply chain eruit: transporteert u over lange afstand, in vochtige omgeving, …?
Op basis van uw antwoorden bepalen we de kwaliteit van de verpakking die u nodig heeft en kiezen we de perfecte samenstelling. Wat moet u hierover weten? In de golfkartonsector onderscheiden we deze papiersoorten:
 • De fluting: de binnenlaag van het karton waarmee we de gewenste golven creëren. Deze golven bepalen in grote mate de sterkte van de doos.
 • De liner: de buitenste en binnenste lagen van het karton, die ook zullen bepalen  hoe de doos eruitziet.
Er zijn verschillende grammages en golftypes mogelijk. De grammage geeft de dikte van het karton weer. Hierbij geldt: hoe meer, hoe sterker. Een papiersoort met een hoog grammage zal bijgevolg meer wegen en in de meeste gevallen meer bescherming bieden, maar veelal ook een hoger prijskaartje hebben omwille van de hogere hoeveelheid grondstoffen.

Het golftype bepaalt de dikte van het golfkarton. De dunste kartonsoorten hebben een enkele golf en krijgen één letter in hun naam. Samengestelde kartonsoorten hebben een dubbele golf die bestaat uit twee enkele golven, elke combinatie met onderstaande types is in principe mogelijk: 
 • F-golf: 0,7mm 
 • O-golf: 1,7 mm
 • E-golf: 1,15 mm
 • B-golf: 2,5 mm
 • C-golf: 3,5 mm
Naast de papiersoort, bepaalt dus ook het golftype de eigenschappen van uw verpakking. Ook de printkwaliteit hangt samen met de gekozen golf. Zo is een doos met een fijnere golf aan de buitenzijde beter bedrukbaar.

2. Een passende doos voor elk product

Kartonnen dozen komen in alle vormen en maten. De ene heeft vier sluitkleppen om dicht te tapen, de andere heeft een deksel en handgrepen, en nog een andere heeft handige inzetstukken. Het lijstje gaat zo nog even door. Onze vakmensen luisteren naar uw noden en die van uw consument om het perfecte ontwerp uit te kiezen.

Zo goed als elk ontwerp komt overeen met een internationale code, bepaald door de Europese, overkoepelende organisatie voor golfkartonproducenten FEFCO. De codes bestaan uit minstens vier cijfers en hebben betrekking op de stijl of het ontwerp van de doos. Zo staat de code 0201 voor de Amerikaanse vouwdoos, dé meest gekende van alle kartonnen verpakkingen.  
 
De viercijferige basiscode vullen we eventueel aan om extra details, variaties of een combinatie van stijlen aan te duiden. De code van de Amerikaanse doos kunnen we bijvoorbeeld uitbreiden naar 0201-03, waarbij 03 wijst op een andere versie van de basisdoos. 
Er bestaan al een hele resem FEFCO-standaarden die kartonproducenten in heel Europa hanteren. FEFCO blijft de codes echter herevalueren en aanvullen om de snel innoverende sector te volgen. 

3. De beste afmetingen voor kostenoptimalisatie

De FEFCO-standaarden bepalen de vorm van de doos, maar niet de afmetingen. Daarvoor doet u een beroep op onze verpakkingsexperten. Zij gaan samen met u op zoek naar de perfecte uitkomst voor het beschermen van uw goederen, het optimaliseren van uw inpakproces en het verduurzamen van uw logistieke keten. 

De binnenafmetingen stellen het volume voor dat het primaire product kan innemen. Opeenvolgend noteren we lengte x breedte x hoogte, uitgedrukt in millimeter. De lengte is steeds groter of gelijk aan de breedte. De buitenafmetingen geven het volume aan dat de verpakking inneemt op de pallet en eventueel ook de ruimte die de shelf-ready verpakking inneemt op het winkelschap. Ten slotte bepalen we ook het planoformaat, dat geeft aan hoeveel golfkarton we nodig hebben om de doos te produceren. Hoe groter het formaat, hoe hoger het uiteindelijke prijskaartje van de verpakking.

4. De juiste techniek voor uw bedrukking

Na de voorgaande technische stappen, komt wellicht de leukste stap: persoonlijke bedrukking! Uw logo, slogan, afbeelding , of grafisch ontwerp moeten van uw verpakking een streling voor het oog maken. Maar denk zeker ook aan technische productinformatie, barcodes of QR codes. Besteed daarom voldoende aandacht aan deze fase. 

De druktechniek hangt af van het aantal kleuren in uw ontwerp en de kartonsoort. We onderscheiden drie courante technieken:

 

 • Flexobedrukking ondersteunt alle kleurontwerpen met vier verschillende basiskleuren (CMYK), met mogelijk twee extra pantone-kleuren, al dan niet met een vernislaag afgewerkt. Aangezien de clichés soepel zijn, kan de machine het gegolfde oppervlak netjes bedrukken. Vandaag is dit nog steeds de meest courante en meest economische druktechniek, in het bijzonder voor grote oplagen.
 • Digitale bedrukking is in volle opmars omdat het de meest flexibele optie is, zeker voor oplages onder de 2000 m2. De inkten zijn duurder, maar we kunnen de print gemakkelijk personaliseren. Ideaal voor opstartende bedrijfstakken, kleine reeksen of tijdelijke verpakkingsontwerpen.
 • Offset-bedrukking geeft een fantastische drukkwaliteit. Maar omdat er met harde platen gewerkt wordt ipv met soepele cliché’s, is dit niet voor elk materiaal weggelegd. Onze verpakkingsexperten adviseren u uitgebreid over de mogelijkheden.

5. Uw order optimaal palletiseren en stockeren

Onze sites beschikken over verschillende machines waardoor de minimumafname sterk varieert, maar gemiddeld ligt die rond de 2000 m2. Voor kleinere oplages kunt u bijvoorbeeld terecht bij onze display afdeling of een van onze specifieke verwerkingssites  in de Benelux, Frankrijk en Noorwegen. Onze experts staan u hierover met plezier te woord.

Hoe we uw order palletiseren en aan uw bedrijf afleveren, hangt af van uw logistieke processen. Heeft u zelf voldoende ruimte om de goederen te stockeren of opteert u voor stockage in een van onze vele magazijnen? Werkt u het liefste volgens het make-to-stock- of make-to-order-principe? Aan de hand van uw wensen bepalen we ook het pallettype, de stapelwijze en het soort omsnoering – eventueel gecombineerd met folie - waarmee we alles netjes samenhouden en eventueel afdichten, en de bovenbescherming van het pallet.

Zoekt u een persoonlijk contactpunt?

Met de bovenstaande gegevens kunnen we voor u onmiddellijk aan de slag! Uiteraard staat het VPK-team voor u klaar met persoonlijk advies en antwoorden op al uw vragen.
Contacteer ons