test
  1. Water en energie

Water en energie

Kokerfabriek van Corex in Deerlijk
Kokerfabriek van Corex in Deerlijk

Energieduurzaamheid bij VPK

Hierbij enkele van de projecten die bij VPK worden geïmplementeerd om de weg naar een circulaire economie mogelijk  te maken

Onze fabriek in Oudegem is volledig zelfvoorzienend. Zij heeft haar eigen installaties om 120 ton stoom per uur en 25 MW elektriciteit te genereren. Het is ook een van de meest energie-efficiënte papierfabrieken in Europa. Dit komt door de manier waarop primaire energie wordt omgezet in secundaire energie, in combinatie met optimalisatie van het productieproces.

Blue Paper-fabriek, Straatsburg
Fotovoltaïsche panelen op de daken van onze golfkartonfabriek in Aalst en de kernwikkelfabriek in Deerlijk (beide in België) produceren tot wel 1.700 MWh groene stroom per jaar. Dat komt ongeveer overeen met het gemiddelde energieverbruik van bijna 600 huishoudens. Het overgrote deel ervan wordt voor – ongeveer 70% – door de fabrieken zelf verbruikt en de rest wordt in het nationale net ingevoerd.

Bij Blue Paper in Straatsburg zet een gloednieuwe energiecentrale restmaterialen om in energie. Dit leidt tot een duurzamere papierfabriek die 80% minder aardgas verbruikt en de residu-fracties efficiënter beheert.
VPK Oudegem
Waterzuiveringsinstallatie, Oudegem

Water besparen

Dankzij een innovatief, gesloten waterzuiveringssysteem loost onze fabriek in Longjumeau geen industrieel water

In onze golfkartonverpakkingsfabriek in Longjumeau, nabij Parijs, stelt de installatie van een gesloten waterbehandelingssysteem ons in staat om het industriële reinigingswater volledig te hergebruiken voor nieuwe lijm. Eerst wordt het reinigingswater van de conversiemachines verzameld. Het wordt vervolgens gerecycled en rechtstreeks in de tweede lijmbereidingsfase geïnjecteerd. Door dit innovatieve proces wordt geen industrieel afvalwater geloosd. Bovendien gebruikt de fabriek 70% minder water, aanzienlijk minder zetmeel en duurt schoonmaken 50% korter vergeleken met daarvoor.

Lees meer over onze duurzaamheidstopics

Gerecycleerd papier is de basis van al onze verpakkingsproducten. Onze papierfabrieken zijn toonaangevend op vlak van energie-efficiëntie. We investeren continu om de productiecirkel te sluiten, waarmee we de circulaire economie ondersteunen, door energie, water, materialen en afval maximaal in te zetten.

Recycling van papier

Een korte beschrijving over hoe we ingezameld papier en karton omzetten nar gerecycleerd papier voor de productie van verpakkingen.
meer informatie

Karton sluit de cirkel

Golfkarton is een perfect voorbeeld van de circulaire economie. Leer meer over het productieproces.
meer informatie

Geïnteresseerd om nog meer te weten te komen over VPK's duurzaamheidsaanpak?