test
  1. CO2 neutraal, bestuurd door AI en volledig geconnecteerd Petersons nieuwe fabriek in Noorwegen stelt de toekomst van golfkartonverpakkingen voor

CO2-neutraal, bestuurd door AI en volledig geconnecteerd: Peterson's nieuwe fabriek in Noorwegen stelt de toekomst van golfkartonverpakkingen voor

Peterson, VPK’s Scandinavische verpakkingsdivisie, heeft meer details vrijgegeven over haar nieuwe productielocatie in Halden, Noorwegen. Volledig in lijn met de Industry 4.0, zoals zelflerende artificiële intelligentie, geavanceerde automatisering en een CO2-neutrale werking, wordt het een van de meest technologisch geavanceerde verpakkingsfabrieken ter wereld. 

Een gesloten, circulair energiesysteem zorgt voor een CO2-neutrale productie en een minimale impact op het milieu.

De nieuwe site in Halden – die de huidige activiteiten in het nabijgelegen Sarpsborg overneemt - is ontworpen om volledig CO2-neutraal te zijn, door het gebruik van biogas voor stoomproductie én verwarming. Het biogas zal de boiler aandrijven, die stoom genereert voor de golfkartonmachine.  Ook vrachtwagens die in de toekomst steeds meer op biogas zullen rijden, kunnen tanken aan het plaatselijke station.

Aangezien biogas gegenereerd wordt door vergisting van organisch afval, is het een volledig CO2-neutrale energiebron. De energie-efficiëntie verhoogt bovendien nog meer dankzij een systeem voor warmterecuperatie op de golfkartonmachine. Hierdoor zal het gebouw met restwarmte verwarmd worden. Organisch afval gebruiken om energie op te wekken én tegelijkertijd warmte recupereren: het illustreert hoe een gesloten, circulair systeem het energieverbruik verbetert en de impact op het milieu vermindert. 

“De gehele set-up van de fabriek ligt perfect in lijn met ons productiemodel van volledig circulaire verpakkingsoplossingen die vervaardigd zijn uit 100% hernieuwbare grondstoffen,” zegt Dan Johannessen, Managing Director van Peterson.

Eerste ‘Next Generation’ golfkartonmachine ter wereld bestuurd door AI

Naast de hoge mate van energie-efficiëntie, zal de site ook uitgerust worden met de modernste machines. Het zal de eerste fabriek ter wereld zijn die de ‘Next Generation’ golfkartonmachine van Mitsubishi Heavy Industries gebruikt, voorzien van baanbrekende artificiële intelligentie. 

De golfkartonmachine analyseert sensorgegevens met behulp van machine self-learning, waarbij ze een model gebruikt om snel en nauwkeurig machine-instellingen te detecteren. Zo verbetert de kwaliteit en de productiviteit van de golfkartonmachine. Bovendien worden signalen van een storing aan de machine gedetecteerd nog voordat de eigenlijke storing plaatsvindt, zodat de productie zo weinig mogelijk stilvalt.

“MHI heeft het gebruik van artificiële intelligentie in ons laboratorium in Japan ontwikkeld zodat we met onze golfkartonmachines hoge productiviteits- en kwaliteitsniveaus kunnen halen. We zijn ervan overtuigd dat deze golfkartonmachine met artificiële intelligentie de eerste van een nieuwe generatie golfkartonmachines kan zijn die op een nieuwe manier golfkarton produceren,” zegt Giovanni, Bettini, Head of Sales bij Mitsubishi Heavy Industries Europe.
Bovendien wordt het karton verwerkt volgens de nieuwste technologieën. Een bijzonder indrukwekkende en nuttige functie is het voorverwarmen van het karton net voor het bedrukken. Zo kan de inkt beter doordringen, wat zorgt voor een betere printkwaliteit en een lager energieverbruik.

“De fabriek in Halden zal de enige in haar soort zijn, zowel in Scandinavië als daarbuiten. Alles is ultramodern en gebouwd met de meest recente technologieën. De locatie naast de E6 is absoluut perfect en laat ons toe om in de regio Østfold te blijven, dicht bij de huidige site van Peterson. We zijn ontzettend blij met dit nieuwe en veelbelovende hoofdstuk in de lange geschiedenis van Peterson,” zegt Dan Johannessen.

Verdere aanwerving en opleiding

Wegens de uitgebreide automatisering zullen er in totaal ongeveer 130 mensen aan de slag gaan in de nieuwe fabriek. Grote ontslagen zijn vermeden aangezien een deel van het personeel in Sarpsborg met vervroegd pensioen zal gaan. Aan de andere kant wordt de aanwerving van specifieke profielen verwacht.

Peterson heeft ook aanzienlijk geïnvesteerd in opleidingsprogramma’s. Om de teams voor te bereiden op de nieuwe, moderne machines, hebben de hoofdoperatoren opleidingen gevolgd in VPK-sites in Nederland, Zweden en Engeland om de nodige kennis ter plaatse op te doen. 

De eerste klantenorders rollen in januari 2020 van de band in Halden. De officiële inhuldiging van de site is voorzien in mei 2020.