menu
  1. Home
  2. Aanzienlijke voordelen dankzij de vernieuwing van de PM6

Aanzienlijke voordelen dankzij de vernieuwing van de PM6

De papiermachine 6 van VPK in Oudegem heeft een uitgebreide vernieuwing ondergaan. Voorraadvoorbereiding, productiesnelheid en de wikkelaar zijn allemaal vernieuwd. Dit levert veel voordelen op voor de Belgische papierproductie.

Drie fasen zijn voltooid: betere voorraadvoorbereiding, hogere productiesnelheid, nieuwe wikkelaar


De vernieuwing van de PM6 begon met de eerste stap in het productieproces: de voorraadvoorbereiding. Residu's worden nu efficiënter gescheiden na het verpulpen van de grondstof. Dit leidt tot een groter aantal vezels en stelt ons in staat om zuiverder papier te maken, wat ons weer duurzamer maakt als het gaat om de omgang met onze grondstoffen. Net als de PM6 profiteren ook de twee andere papiermachines ter plaatse van deze verbetering.


In een tweede fase werd de papiermachine zelf vernieuwd. In het drooggedeelte zijn nieuwe aandrijfmotoren geïnstalleerd, de zeeftafel is verlengd en het geleidingssysteem is geautomatiseerd. Hierdoor is de productiesnelheid verhoogd zonder dat dit invloed heeft op de droogcapaciteit. Dit heeft geresulteerd in extra output en een maximale snelheid van 900 m per minuut.

De derde fase van het project, die onlangs is afgerond, is de installatie van de nieuwe wikkelaar. Hij is voor de papiermachine geplaatst, in plaats van ernaast. Dit maakt de verwerking veiliger en efficiënter. De nieuwe wikkelaar neemt extra ruimte in beslag. Voor de installatie ervan moesten dan ook structurele renovaties op het terrein plaatsvinden. De bestaande productiehal is met 750 m uitgebreid² en de nieuwe wikkelaar wordt momenteel in gebruik genomen.


Investeren in de toekomst

Papiermachine 6 produceert jaarlijks ongeveer 180.000 ton golfblad en tussen 110g/m² en 215g/m² testliner. Sinds de vernieuwing streven we naar een capaciteit van 200.000 ton. Een investering met voordelen voor het milieu, onze medewerkers en onze klanten:

> Duurzamer gebruik van grondstoffen
> Veiliger en efficiënter werken
> Totale capaciteitsuitbreiding van 10%
> Algemene verbetering van de kwaliteit, inclusief de kwaliteit van de wikkelingen