menu
  1. Home
  2. VPK viert 25jarig bestaan van haar site in Raamsdonksveer

VPK viert 25-jarig bestaan van haar site in Raamsdonksveer

De Nederlandse VPK-site in Raamsdonksveer vierde in november haar 25-jarig bestaan. Die opende als eerste de deur voor de verdere internationalisering van VPK: vandaag zijn we met in totaal 65 sites actief in 20 landen. Een mooi moment dus om even terug te blikken op de rijke geschiedenis en het ondernemende DNA van VPK in Nederland.

Eerste stappen richting buitenland

VPK zette haar eerste buitenlandse stappen in 1977. De keuze viel om logische redenen op Nederland: de lokale markt bood interessante groeiperspectieven, met een gemeenschappelijke taal en vertrouwde cultuur.

In een eerste fase gebeurde dat via een verkoopkantoor. Alle leveringen gebeurden toen vanuit de site in Oudegem, België. De eerste lokale productie startte op in Gorinchem in 1985, met een site uitsluitend gericht op verwerking van golfkarton. 

Toen VPK enkele jaren later besliste om over te stappen naar een geïntegreerde productie, met eigen golfkartonproductie, moest een gloednieuwe site worden gezocht in de nabije regio. Zodoende kon ook het personeel vlot mee verhuizen. Dat bracht VPK  uiteindelijk naar Raamsdonksveer, 25 jaar geleden.

De belangrijkste mijlpalen in 25 jaar VPK Raamsdonksveer

Over die periode heen investeerde VPK in de continue uitbouw. Een eerste uitbreiding van het gebouw vond al plaats in 1998. Maar vooral 2016 markeerde een mijlpaal. Toen breidden we de capaciteit uit met maar liefst 50%: er kwam een extra verdieping aan het WIP-veld, we vernieuwden de golfkartonmachine en voegden  extra verwerkingscapaciteit toe… en dat terwijl de plant volledig operationeel bleef. 

Om na deze capaciteitsuitbreiding ook transport en logistiek te optimaliseren, investeerden we twee jaar later in extra opslagruimte aan de overkant van de straat. Om nóg een stap verder te gaan in operationele uitmuntendheid, bekijken we momenteel de aanleg van een brug tussen de productiesite en het magazijn.

Het resultaat van al deze investeringen sinds 1994? De productie ging maal tien.

Jean-Paul Macharis stond mee aan de wieg van de Nederlandse uitbreiding en verwoordt het succes van Raamsdonksveer als volgt: “Door ons familiaal karakter kunnen we geweldige collega’s aantrekken, die een onmisbare schakel waren in het groeitraject van Raamsdonksveer. En door onze langetermijnvisie investeren we steeds in vooruitstrevende technologieën en technieken. Die combinatie geeft ons een concurrentieel voordeel.”

Viering voor het 25-jarig bestaan…

De feestelijkheden werden gespreid over twee dagen. Op 7 november nodigden we klanten en externe relaties uit in het nieuwe magazijn, dat voor de gelegenheid feestelijk aangekleed werd. Het weekend daarop was het de beurt aan alle personeelsleden om samen met hun gezin te komen feesten. In totaal genoten de 500 aanwezigen van een aanbod aan foodtrucks, animaties voor de kleinsten, een rondleiding in de fabriek, een muzikaal optreden… en ook de huldiging van de jubilarissen.

Eén van de collega’s die er sinds het begin bij was, is Henk Eilander, teamleader van de binnendienst. Hij verhuisde 25 jaar geleden mee van Gorinchem naar Raamsdonksveer en schetst de werksfeer als volgt: “Ook na 25 jaar is geen dag dezelfde! We krijgen de kans om tegelijkertijd als bedrijf en als werknemer te blijven groeien. Het woord verveling komt in ons woordenboek niet voor.” En daarmee vat hij perfect 25 jaar Raamsdonksveer samen.

… en voor het goede doel!

Het feestelijk event steunde tevens een nobel doel. Aan de externe genodigden werd een vrijblijvende gift gevraagd ten gunste van Villa Pardoes, een lokale organisatie die gratis vakantieverblijven aanbiedt aan ernstig zieke kindjes en hun gezin. Met dank aan alle genodigden, zamelde VPK in totaal 10.500 euro in!